28/09/11

Barang Naik kembali lagi...


 
Dalam duk sibuk-sibuk pasal politik, isu hudud, isu gereja, isu liwat, isu Ahmad Sarbaini dan pelbagai isu lain, dalam senyap-senyap sempat juga ‘menyelitkan’ kenaikan harga.

Harga minyak sudah, susu tepung sudah, gula pun sudah, tarif elektrik sudah, Astro pun sudah, kali ini harga telur ayam pula yang naik. Bukan sesetengah gred, tapi harga telur ayam bagi semua gred dinaikkan sebanyak dua sen sebiji.

Alasan bagi kenaikan ini ialah kekurangan bekalan. Kenaikan itu menjadikan peningkatan RM2 untuk setiap 30 biji telur dari peringkat ladang, borong serta runcit.

Harga baru bagi telur ayam gred AA peringkat runcit meningkat kepada RM32.50 untuk 30 biji berbanding RM30.50 sebelum ini manakala telur gred A berharga RM32 berbanding RM30 bagi jumlah sama dan telur gred B RM31 berbanding RM29.

Sementara itu, harga untuk 30 biji telur ayam gred C ialah RM30 berbanding RM28 manakala gred D RM29 berbanding RM27. Kenaikan itu sudah tentu disambut baik oleh penyokong Umno di felda-felda, kampung-kampung, peniaga kuih berasaskan telur dan banyak golongan lain termasuk mereka yang berpendapatan rendah.

Angin tidak, ribut pun tidak tiba-tiba dinaikkan harga. Ketika ini, antara barangan keperluan yang naik di pasaran ialah bawang besar, bawang putih, kacang dal, rempah, ayam, daging, daging kambing, ikan, udang, sayur-sayuran, tepung beras, susu pekat manis, biji kopi dan serbuk teh.

Pasti ramai yang tersenyum terutama cai-cai Umno yang sememangnya menunggu berita kenaikan harga barangan ini. Sudah terang dan nyata, kerajaan mempunyai agendanya sendiri untuk mengumpul kekayaan dengan memerah hasil rakyat sementara masa masih ada sebelum PRU-13.

Mungkin kerana mereka takut dengan bayang-bayang sendiri bila memikirkan nasib yang bakal mereka hadapi jika gagal mempertahankan Putrajaya kelak. Dan mereka seharusnya berterima kasih kepada barangan runcit serta minyak petrol yang banyak membantu mereka menjadi kaya-raya.

Mana-mana penyokong Umno terutamanya di luar bandar, inilah masanya untuk anda berterima kasih dengan pemimpin yang selama ini leka menjerut leher rakyat.

Yang pastinya, akibat kenaikan harga barangan yang melampau itu, penulis sendiri turut menerima kesannya yang mana kini penulis sedang mengalami masalah kenaikan tekanan darah.