15/02/12

Pilihan Raya Malaysia: Masih perlu pemBERSIHan

Menjelang pilihan raya umum pelbagai spekulasi serta provokasi berlaku di mana-mana sahaja dalam negara baik dari pemimpin mahupun antara penyokong parti lain.

Di mana sahaja pasti berlaku insiden pergaduhan yang mana langsung tidak boleh diterima akal sebab musababnya.

Namun bukan isu pergaduhan yang perlu dicari penyelesaian utama kerana perkara ini sudah nberlarutan sejak berkurun lamanya dalam negara.

Apa yang cuba disampaikan penulis ialah berkenaan dengan ketelusan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya dalam menjalankan tugas memastikan kelancaran serta proses pilihan raya.

Pelbagai sistem dan cara dicadangkan oleh pelbagai pihak sebagai usaha untuk menjamin pilihanraya yang telus. Namun, walau secanggih mana pun sistem yang digunakan tidask kiralah biometrik atau sistem dakwat kekal, masih lagi berlaku kepincangan dalam isu daftar pemilih.

Terbaru, sebanyak 60 pengundi dengan alamat palsu dikesan di Lobak, Negeri Sembilan. Dalam kes terbaru ini, 60 pengundi berkenaan didaftarkan sebagai penduduk Taman Sri Amber, Seremban, tetapi nombor rumah yang diberikan tidak wujud.

Rumah-rumah di Taman Sri Amber bermula dengan nombor 400. Tetapi dalam system daftar pemilih ‘tercipta’ pula nombor rumah lain seperti nombor 24, 32, 48, 101, 131, 180, 201, 222 dan 301, sedangkan ia jelas tidak wujud.

Rumah pangsa itu hanya mempunyai satu blok, tetapi dalam daftar pemilih tambahan terdapat beberapa pengundi yang didaftarkan dengan alamat "Blok B" dan "Blok C", yang tidak wujud.

Satu lagi keanehan dalam daftar pemilih itu ialah 90 peratus daripada 670 pengundi baru yang didaftarkan pada suku terakhir itu terdiri dari bangsa tertentu sahaja.

Pengundi dengan latar belakang yang mencurigakan itu dipercayai telah didaftarkan, Ini adalah suatu kesalahan di bawah Seksyen 3 Akta Kesalahan Pilihan Raya kerana memberikan maklumat palsu dalam borang pendaftaran pengundi.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh dikenakan hukuman penjara maksimum dua tahun, denda sehingga RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Jelas di sini, Pilihan Raya Malaysia amat memerlukan pemBERSIHan bagi memastikan ia berjalan dengan telus dan adil.

Kepada pihak yang berkenaan..”Jika takut dilanda tsunami, jangan berumah di tepi pantaiiii”…..

Samseng: Polis duk buat apa??
Program jelajah seluruh Negara bagi menuntut kebebasan akademik diteruskan meskipun menerima pelbagai halangan dan tentang daripada pihak samseng Umno.

Malaysia sudah maju, namun pemikiran segelintir masyarakat masih jumud. Entah apa yang nak ditakutkan sangat dengan kebangkitan golongan akademik sedangkan mereka sendiri tahu golongan ini diperlukan dalam memajukan lagi negara.

Tindakan ganas yang mencetuskan huru-hara di setiap ceramah yang diadakan oleh  Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dilihat sangat tidak bertamadun dan dangkal.

Apa tidaknya, golongan yang ganas ini secara terang-terangan tidak mahu menerima golongan akademik bangkit memperjuangkan hak akademik di Malaysia. Nampak sangat mereka sendiri bukan dari golongan terpelajar.

Pada kejadian 12 Februari lalu, 14 aktivis pelajar telah dikepung oleh sekumpulan samseng di Kampung Idaman sehingga memaksa mereka berlindung di sebuah gerai makanan berhampiran.

Pada kejadian itu kira-kira 100 samseng yang bermotosikal memecahkan kerusi dan menyelerakkan dewan serbaguna itu sebelum ceramah bermula. Mereka kemudiannya mengekori pelajar yang cuba membuat laporan polis.

Walaupun diiringi polis ke Ibu Pejabat Polis Daerah Klang untuk membuat laporan, kumpulan samseng bermotosikal itu membaling batu dan memukul kereta pelajar berkenaan dengan kayu sehingga salah sebuah kereta remuk.

Apa yang musykil dalam kejadian ini ialah polis sendiri seolah-olah tidak punya kuasa untuk menghalang kegiatan samseng dalam Malaysia. 

Terang-terangan pihak samseng ini membuat onar berhampiran balai polis, mengapa tidak ditangkap sahaja mereka. Sedangkan mereka sudah jelas melakukan perkara bertentangan dengan undang-undang.