27/09/11

ZZzzZZ...Nak raih..zzZZzz undi aje tu..ZZzzz....Lepas Shafie Apdal, Tun Abdullah juga tidak mahu ketinggalan untuk membuat kenyatakaan berhubung isu hudud yang hangat diperkatakan kini.

Dalam kenyataannya, beliau berkata isu pelaksanaan hudud yang dibangkitkan PAS baru-baru ini dilihat sebagai usaha parti itu menarik perhatian dan sokongan rakyat, memandangkan pilihan raya umum boleh diadakan bila-bila masa.

Menurut beliau yang baru bangkit dari tidur, ia kerana bukan sahaja pelaksanaan hudud, bahkan PAS sudahpun tidak mengambil peduli tentang penubuhan negara Islam sejak ia ‘berkawan’ dengan DAP.

Alahai..Tun..Tun..Nak bersuara tapi masih dalam keadaan mamai. Tak sedarkah Tun, siapa yang sibuk nak bangkitkan isu hudud ni kalau bukan Umno.

Gerakan sendiri pun enggan menerima hudud malah sanggup ‘bercerai’ dengan Umno. Semuanya kerana apa? Golongan bukan Islam dalam kalangan pemimpin Umno sendiri pun pada penulis masih belum mengerti apa sebenarnya hukum Hudud.

Malah mereka masih lagi berpaksikan kepada tanggapan negatif terhadap hukum Allah ini. Langsung tiada sebarang usaha oleh pihak yang mengaku Islam di dalam Umno untuk menerangkan apa sebenarnya hukum Allah ini.

Bukan sahaja tidak diberi penerangan, ditambah pula dengan momokan-momokan negatif yang membuatkan golongan bukan Islam ‘kecut perut ‘ bila mendengarnya.

Terima kasih buat Umno yang mengaku Islam hingga berjaya memberi penerangan mengenai kaedah sebenar hukum Allah ini kepada golongan bukan Islam hinggakan bak kata Tok Guru Nik Aziz, dengar saja hudud, takut macam jumpa hantu.

Cermin diri sebelum 'sound' orang lain...Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal hari ini menempelak ‘demokrasi’ pembangkang berhubung perbalahan mereka dalam isu pelaksanaan hukum hudud yang dakwanya bertentangan dengan kebebasan bersuara dan demokrasi yang dilaung-laungkan selama ini.

Shafie berkata, pakatan pembangkang terdiri DAP, Pas dan Parti Keadilan Rakyat sentiasa berkata mereka memperjuangkan demokrasi dan kebebasan bersuara, namun mereka sendiri sebenarnya menyekat hak untuk bersuara bagi anggota mereka.

Terlebih dahulu, penulis ingin bertanya, siapa yang terlebih dahulu menghancurkan sistem Demokrasi di Malaysia, pembangkan atau kerajaan yang dinaungi oleh Umno?

Sebelum ini, hak kebebasan bersuara untuk rakyat secara terang-terangan dinafikan oleh kerajaan. Rakyat langsung tidak berpeluang menyatakan ketidakpuasan hati terhadap kerajaan.

Seperti biasa, polis digunakan oleh kerajaan untuk menidakkan hak rakyat dalam kebebasan bersuara sedangkan dalam demokrasi termaktub bahawa rakyat boleh menyuarakan rasa ketidakpuasan hati mereka. Tapi ia dinafikan dengan sekeras-kerasnya oleh pihak pemerintah.

Ini jelas bertentangan dengan prinsip demokrasi yang didakwa diamalkan di Malaysia. Mungkin mereka tidak faham apa yang dimaksudkan dengan demokrasi sebenar.

Biar penulis jelaskan, konsep demokrasi adalah mengenai kerajaan yang dikawal oleh rakyat. Untuk berlakunya sistem sedemikian, pengundi yang mengetahui isu-isu semasa amat penting. Untuk mengetahui pula, tidak harus ada batasan berkenaan laluan maklumat dan idea.

Di negara ini langsung amalan demokrasi langsung tidak wujud kerana mereka yang berkuasa boleh memanipulasikan pengundi dengan menghalang maklumat dan menyekat kritikan.

Hak kebebasan bersuara pun dinafikan, inikan pula nak berhujah pasal demokrasi sedangkan ia diiktiraf sebagai hak asasi manusia di dalam Perkara 19 Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat dan diiktiraf dalam undang-undang hak asasi manusia antarabangsa dalam Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak-hak Sivil dan Politikal (ICCPR).

ICCPR mengiktiraf hak kebebasan bersuara sebagai "hak mendapatkan pendapat tanpa gangguan. Kesemua manusia akan mempunyai hak untuk menyatakan pendapat".

Jadi kepada pihak yang berkenaan, jika nak bersuara sekalipun cermin diri dahulu sebelum menempelak orang lain..!!