25/06/12

Mesir: Wadah perjuangan baru


 
MOHAMMED Morsi telah diisytiharkan sebagai Presiden Mesir secara rasmi oleh suruhanjaya pilihanraya pada Ahad lalu sekaligus menumpaskan pemerintahan tentera sejak enam dekad lalu.

Rakyat Mesir kini telah bersatu di belakang Morsi sebagai peluang untuk menghapuskan negara rejim sebelum ini yang sekian lama mengcengkam rakyat negara itu.

Morsi meraih sokongan 51.7 peratus undi mengalahkan pencabarnya, Ahmed Shafiq dalam pusingan kedua pilihan raya presiden yang diadakan minggu lalu.    

Kemenangan Morsi itu sekaligus menggangikan Hosni Mubarak yang digulingkan 16 bulan lalu dan pengumuman itu disambut dengan sorakan gemuruh penyokong Ikhwan di Dataran Tahrir.

Laungan takbir Allahuakbar bergema di segenap ceruk rantau negara itu sambil diiringi tepukan dan dimeriahkan lagi dengan kibaran bendera kebangsaan serta bunga api.  

Kemenangan itu juga memecah tradisi Mesir kerana negara tu biasanya dikuasai pemimpin tentera yang menjadi pemimpin negara itu sejak sistem monarki tamat 60 tahun lalu.  

Diharapkan dengan kebangkitan parti yang berdasarkan Islam di Mesir itu memberi cetusan semangat serta wadah baru dalam perjuangan menegakkan negara Islam di Malaysia.