21/02/12

Debat: KDN perlu main peranan...
Akhbar harian milik MCA, The Star sekali lagi membuat onar dengan menyiarkan laporan palsu berhubung kenyataan yang dibuat oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ketika berdebat dengan Presiden MCA, Datuk Ser Dr Chua Soi Lek.

Kesilapan itu didakwa berlaku apabila kenyataan Lim Guan Eng disalah tafsirkan oleh media milik MCA itu hinggakan ia jelas berbaur perkauman dan hasutan.

Ini bukan sekali kebiadapan yang dibuat oleh akhbar milik MCA itu di mana sebelum ini akhbar berkenaan pernah menyiarkan iklan buffet Ramadhan yang terkandung hidangan babi.

Hal ini jelas menunjukkan pihak editorial akhbar itu tidak peka terhadap isu yang melibatkan sensitiviti agama dan kaum di negara ini.

Semua orang tahu bahawa akhbar berkenaan telah lama bertapak di Malaysia dan merupakan antara sebuah media yang kukuh dalam negara, jadi perkara yang melibatkan sensitiviti agama dan kaum tidak seharusnya timbul.

Ramai juga yang tahu terutamanya bagi pengamal media bahawa dalam proses penerbitan sesebuah akhbar, setiap bahan berita akan melalui beberapa proses penyuntingan termasuk suntingan yang dibuat pada layout dan agak mustahil jika mereka yang bertanggungjawab menjalankan proses tapisan ini ‘terlepas pandang’ dengan perkara ini.

Hal ini juga jelas melanggar etika kewartawanan, namun apa ada pada etika itu jika ia secara jelas sudah tidak lagi diamalkan di negara ini akibat kekangan daripada pihak berkenaan.

Setidak-tidaknya pihak kerajaan perlu memikirkan jalan penyelesaian bagi menguatkuasakan semula etika kewartawanan untuk diaplikasikan oleh setiap pengamal media dalam negara ini.

Jadi tidak hairanlah jika media alternatif lebih menjadi pilihan berbanding media arus perdana yang dilihat hanya condong kepada sebelah pihak sahaja.

Hal ini tidak mustahil akan menimbulkan rasa benci dan meluat masyarakat kepada akhbar arus perdana seterusnya membuatkan mereka lebih selesa memilih media alternatif yang akhirnya membawa kepada kerugian seterusnya menyebabkan syarikat gulung tikar.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlulah memainkan peranan dengan telus tanpa sebarang diskriminasi terhadap akhbar arus perdana mahupun saluran media alternatif.

Ini kerana, media merupakan salah satu sumber maklumat yang memainkan peranan dalam menyampaikan berita, maklumat serta info yang penting pada mereka. Justeru ketelusan media dalam menjalankan amanah menyampaikan berita perlu dititikberatkan.

Pada pandangan penulis, pihak KDN perlu mengambil tindakan terhadap akhbar The Star yang jelas mempunyai niat tertentu dalam menyampaikan berita berkenaan. Paling tidak pun mereka perlu disiasat dan diberi tindakan sewajarnya.

Jangan kerana MCA salah satu komponen Barisan Nasional/Umno, maka mereka boleh terlepas dengan begitu sahaja kerana ini akan mengundang persepsi negatif rakyat terhadap kementerian itu. Jika akhbar saluran alternatif boleh diambil tindakan, digantung lesen dan sebagainya, mengapa tidak mereka..???  

Generasi kita kian parah...
Siri serangan samseng yang bermotifkan politik di negara ini semakin menjadi-jadi apabila golongan ini bertindak di luar batasan dengan merosakkan harta benda orang lain.

Semalam, empat individu telah dipanggil bagi membantu siasatan polis berhubung kejadian di Sembrong pada malam Ahad lalu.

Penulis difahamkan ketika serangan berlaku, lebih 30 buah motosikal dan belasan buah kereta turut mengiringi dan mengganggu ceramah yang dibuat oleh pihak pembangkang.

Ini bermakna kumpulan ini tidak bertindak dalam kumpulan yang kecil yang mana mungkin melibatkan puluhan orang, namun dalam ramai-ramai samseng itu hanya empat sahaja yang berjaya dikesan dan dipanggil polis untuk siasatan.

Apa yang penulis faham, ketika ceramah melibatkan parti pembangkang berlangsung, ia sudah pasti dikawal selia oleh pihak polis bagi menjamin keamanan dan mengelakkan timbul perkara yang tidak diingini.

Adakah ceramah yang diadakan di Sembrong Ahad lalu tidak dikawal oleh pihak berkuasa? Jika ada, mengapa mereka dilihat tidak memainkan peranan mengawal keadaan hingga berlaku kerosakan harta benda akibat perbuatan kumpulan samseng ini?

Timbul lagi banyak tanda tanya dalam benak penulis, apakah kumpulan samseng ini diupah untuk mengkucar-kacirkan sebarang aktiviti melibatkan parti pembangkang? Jika benar, oleh siapa?

Membanteras budaya samseng memang sudah dimulakan oleh pihak berwajib bermula di peringkat sekolah lagi, namun ianya tidak akan berkesan jika di pihak kepimpinan sendiri menggunakan ‘khidmat’ samseng untuk berpolitik.

Jadi, jangan salahkan ibu bapa dan pihak sekolah jika ada generasi pelapis kita yang terlibat dengan gejala samseng ini. Ini sama macam ‘ketam nak mengajar anaknya berjalan lurus’.

Bukan niat penulis untuk menyalahkan mana-mana pihak dalam hal ini, tetapi apa yang penulis cuba sampaikan ini lahir dari pemikiran penulis yang tidaklah sehebat mana jika dibandingkan dengan golongan cerdik pandai lain.

Semalam, dalam satu siding akhbar, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution berkata, kejadian di pejabat PKR di Jalan Mersing di Sembrong itu membabitkan kira-kira 50 hingga 80 anak muda yang berusia dalam lingkungan 15 hingga 18 tahun.

Jika benar dakwaan yang dibuat oleh Saifuddin, maknanya generasi pelapis kita makin parah dan sanggup terjebak dalam kegiatan yang menyalahi undang-undang ini.