16/01/13

#Listen: UUM nafi terlibat dengan forum..


Listen..listen..listen..

Universiti Utara Malaysia (UUM) mendakwa pihak mereka tidak terlibat secara langsung dengan program Forum Suara Mahasiswa: Seiringkah Mahasiswa dan Politik melibatkan Pengerusi SW1M dan hanya menyediakan tempat sahaja.

Kenyataan tersebut telah dibuat oleh Naib Canselor universiti berkenaan, Prof Datuk Mohamed Mustafa Ishak kepada beberapa akhbar bahasa Cina semalam. Mungkin akhbar Melayu tidak seberani akhbar berbahasa Cina dalam menyatakan fakta.

Listen..listen..listen..

Beliau turut menegaskan bahawa kenyataan Sharifah tidak mewakili pendirian UUM dan turut memuji keberanian Bawani dalam menyatakan pandangan.

Namun dari pemerhatian penulis ke atas video berkenaan stelah berulang kali direwind dan diforward, pada awal rakaman mendapati mahasiswa UUM telah berikrar dipimpin oleh seorang Yang Dipertua...Yang Dipertua apa itu tidak jelas pada penulis.

Ikrar itu berbunyi:

Kami, anak-anak bangsa peneraju negara,
Dengan ini berikrar,
Menentang budaya songsang,
Perosak bangsa,
Menentang demonstrasi jalanan,
Penghancur keamanan,
Menentang anasir luar,
Yang menjadi barah,
Perosak anak-anak bangsa,
Kami menyokong keamanan, keharmonian dan kesejahteraan sesama rakyat Malaysia,
Berbilang bangsa tanpa campur tangan pihak ketiga.

Listen..listen..listen..

Jika UUM tidak terlibat dalam Forum itu, bagaimana NC UUM ini boleh menyediakan tempat dalam UUM dan juga melibatkan seorang mahasiswa yang memegang jawatan Yang Dipertua?

Mustahil pihak UUM tidak terlibat. Kebiasaannya di mana-mana universiti sekalipun setiap program yang dijalankan perlu mendapat kebenaran pihak universiti jadi ini secara tidak langsung ia melibatkan pihak universiti berkenaan.

Listen..listen..listen..

Jika benar pihak UUM hanya menyediakan tempat dan tidak terlibat dengan Forum berkenaan, bermakna orang luar bebas untuk mendapatkan tempat di UUM untuk mengadakan sebarang program.

Siapa yang membenarkan program ini dijalankan dengan penglibatan pelajar UUM? Sudah pasti pihak universiti sendiri yang terlibat. Penafian ini pada penulis adalah tidak masuk akal..

Takkan pihak universiti hanya menyediakan tempat tanpa mengetahui apa sebenarnya isi Forum itu dan tujuan ia diadakan. Takkan forum itu dijalankan secara haram memandangkan ia diadakan dalam universiti jadi ia tertakluk kepada kebenaran universiti itu sendiri.

Kak Pah #Listen kini terkontang-kanting

Dipetik dari The Malaysian Insider.

Pengerusi Suara Wanita 1Malaysia (SW1M), Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin berterusan menerima kritikan hebat dari kalangan blogger, mahasiswa dan juga pemimpin.

Yang paling sadisnya ialah, beliau juga turut dinafikan memegang jawatan sebagaiTimbalan Ketua Wanita KIMMA Kebangsaan.

Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) melalui Presidennya, Senator Datuk Syed Ibrahim Kader menyatakan demikian sebagai membalas pertanyaan daripada banyak panggilan telefon yang beliau terima.

Malah, beliau turut berkata, tingkah laku Sharifah Zohra juga sukar dikawal. Apa yang menarik perhatian penulis sekarang ialah jawatan Kak Pah sebagai Pengerusi SW1M. Apakah SW1M? adakah ia sebuah pertubuhan haram?

Mungkin Kak Pah seorang sahaja ahlinya sebab itu beliau bertindak melantik diri sendiri sebagai pengerusi. Agaknya berapakah jumlah ahli dalam SW1M ini? Tak pernah dengar pun sebelum ni..

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin turut menjawab dalam tweet menjauhkan parti pemerintah itu dari Sharifah. Kini Kak Pah kita sudah terkontang kanting sendirian tanpa ada back-up daripada mana-mana pihak.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah juga tampil mempertahankan Bawani, mengatakan bahawa Sharifah tidak sepatutnya bercakap begitu kepada pelajar tersebut.

Mungkin pada forum berkenaan beliau menjangkakan bahawa tiada sebarang rakaman yang akan dimuat naik ke internet. Agaknya beliau salah jangka..mungkin pada fikiran beliau tiada seorang pun mahasiswa UUM yang berani bertindak begitu.

Maklumlah, UUM ni dah macam sebuah institusi yang melahirkan pelajar berpemikiran pro kerajaan UBN sebab mereka 'dibasuhotakkan' sedemikian rupa. Namun yang nyata ialah Kak Pah tersilap langkah... 

Inilah masanya Najib jadi hero..!!
Tindakan kerajaan melalui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyarankan penduduk yang menghadapi masalah bekalan air agar mengundi Barisan Nasional pada PRU-13 dan berjanji akan menyelesaikan masalah itu sekiranya mereka berbuat demikian adalah tidak wajar.

Kenyataan Perdana Menteri itu seolah-olah satu ugutan yang mana mereka perlu mengundi Barisan Nasional pada PRU-13 dahulu untuk kerajaan mengambil tindakan terhadap permasalahan yang berlaku.

Keadaan ini sudah dijangkakan ramai pihak apabila kerajaan dan Syabas dilihat hanya berdiam diri tanpa sebarang mengambil sebarang tindakan yang perlu bagi menangani masalah itu.

Jika benar kerajaan mengambil berat tentang segala permasalahan rakyat, mereka tidak perlu menunggu PRU-13 untuk selesaikan, malah jika tindakan drastik diambil untuk membantu penduduk sudah pasti mereka akan lebih mendapat kepercayaan rakyat.

Kalau congakan begini pun mereka gagal menilai dan membuat keputusan, masakan rakyat akan terus memilih mereka untuk memegang tampuk pemerintahan negara di penggal akan datang.

Lagipun, setakat masalah air ini rasanya mereka langsung tidak mempunyai sebarang masalah untuk tanganinya memandangkan terdapat berbilion peruntukan yang tersedia kepada rakyat.

Namun, oleh kerana kegedilan mereka untuk menjadikan masalah ini sebagai isu untuk menyalahkan pihak Kerajaan Selangor, rakyat menjadi mangsa.

Dalam permasalahan ini juga timbul pelbagai keraguan di mana pihak Syabas sepatutnya mengambil langkah drastik menyelesaikan isu ini. Mungkinkah terdapat arahan daripada pihak atasan untuk menangguhkan penyelesaiaan masalah ini hingga PRU-13 selesai?

Wahai Datuk Seri Najib, rakyat sudah tahu menilai dan jangan sesekali menjadikan rakyat sebagai mangsa hanya kerana anda ingin pertahankan kerusi empuk sebagai pemimpin negara. Setiap permasalahan yang dihadapi rakyat anda perlu hadapi dan selesaikan dahulu, bukannya menjadikan ia sebagai modal untuk meraih undi pada pilihan raya nanti.

Kalau nak jadi hero, inilah masanya. Selesaikan masalah rakyat, nescaya rakyat akan lebih menaruh kepercayaan kepada kepimpinan anda. Jangan hanya menunggu dan jadikan ia modal kerana taktik ini sudah lapuk…rakyat mampu menilai mana yang baik mana yang buruk.    

Jika benar masalah air yang dihadapi rakyat ini hanya sekadar sandiwara anda semata-mata, memang rakyat akan menunjukkan bantahan mereka secara langsung melalui kertas undi. Penulis percaya ini bukanlah apa yang dikehendaki oleh Datuk Seri...

Jadi, selesaikan masalah rakyat jangan hanya pandai menyalak tak tentu pasal menyalahkan pihak pembangkang semata-mata. Jadilah hero yang bijak sikit jangan jadi hero yang nampak sangat skripnya dah siap disusun…rakyat tak bodoh..

Adakah benar bagai dikata? Beliaukah itu? (Sumber gambar: greenboc.blogspot.com)