7/10/11

Bajet 2012: Najib bidas diri sendiri...

 
Dalam sibuk membentangkan belanjawan bagi tahun 2012, DS Najib sempat membidas pihak yang menguar-uarkan konsep negara berkebajikan.

Dalam pembentangan itu Najib berkata pendekatan itu sudah dilaksanakan BN, melalui beberapa contoh subsidi kerajaan antaranya

Bagi setiap kilogram minyak masak, harga asal RM4.75, rakyat hanya bayar RM2.50. Subsidi Kerajaan berjumlah RM2.25 atau 47 peratus dari harga sebenar.

Apa dia ingat rakyat butakah? Bagi negara yang menjadi antara pengeluar utama minyak sawit dunia, harga yang dibayar oleh rakyat setelah diberikan subsidi itu tetap mahal jika dibandinghkan negara pengeluar yang lain.

Sudahlah mahal, pakai pula taktik yang sama. Mula-mula bekalan minyak masak secara tiba-tiba hilang dari pasaran dan diberi alasan oleh pengeluar bekalan tidak mencukupi, sedangkan beribu-ribu hektar tanah hutan diteroka dalam negara untuk penanaman kelapa sawit, mana pergi hasilnya?

Contoh kedua yang subsidi kerajaan Najib ialah gula di mana setiap kilogram gula, harga asal RM2.50, rakyat hanya bayar RM2.30. Subsidi Kerajaan berjumlah 20 sen atau 8 peratus dari harga sebenar.

Pun sama juga dengan apa yang berlaku pada bekalan minyak masak. Hampir musim perayaan sahaja, bekalan tiba-tiba tidak mencukupi sedangkan negara kita mempunyai empat pengeluar gula terbesar iaitu Malayan Sugar Manufacturing (MSM), Prai, Pulau Pinang, Central Sugar Refinery (CSR), Shah Alam, Selangor, Gula Padang Terap (GPT), Padang Terap, Kedah dan Kilang Gula Felda Perlis (KGFP), Chuping, Perlis.

Bila dah bekalan tidak mencukupi, tiba-tiba diumumkan pula kenaikan harga gula juga dengan alasan yang sama, harga gula mentah pasaran dunia naik.

Sepanjang penulis menjadi pengguna kepada bahan mentah ini, belum pernah lagi penulis terbeli gula yang tertera pada paket pembungkusnya yang ia diimport dari negara luar. Dan tidak pernah pula terperasan ada tulisan ‘Made In Switzerland’ dan yang sama waktu dengannya.

Contoh ketiga pula, bagi produk petroleum DS Najib berkata, setiap liter petrol RON95, harga asal RM2.75, rakyat hanya bayar RM1.90. Subsidi kerajaan berjumlah 85 sen atau 31 peratus dari harga sebenar.

Bagi setiap liter diesel pula, harga asal RM2.66, rakyat hanya bayar RM1.80. Subsidi Kerajaan berjumlah 86 sen atau 32 peratus dari harga sebenar; dan

Setiap tong 14 kilogram gas memasak, harga asal RM48.02, rakyat hanya bayar RM26.60. Subsidi Kerajaan berjumlah RM21.42 atau 45 peratus dari harga sebenar.

Yang petroleum ni tak perlu penulis cerita panjang lebar sebab semua orang dah tahu apa itu PETRONAS dan dari negara mana asalnya...Nak bidas orang buta, pekak dan bisu bolehlah...Kononnya orang tiru dia hahahaha..dia yang tiru 1Israel tuh apa cerita..???

Bajet 2012: Untuk rakyat atau pilihan raya?

 
 
Intipati bajet yang dibentangkan oleh DS Najib hari ini agak mengecewakan kerana ia tidak memberi kelebihan kepada rakyat secara menyeluruh.

Kebanyakan belanjawan bagi tahun hadapan disalurkan ke arah kemajuan infrastruktur semata-mata tanpa mementingkan beban kos sara hidup yang ditanggung rakyat.

Bagi kakitangan kerajaan mereka boleh tersenyum namun tidak selebar yang diharapkan dengan pengumuman bonus setengah bulan gaji namun apa pula nasib kakitangan swasta dan juga golongan yang bekerja sendiri dengan pendapatan yang tidak seberapa?

Ramai yang menjangkakan kakitangan kerajaan pasti mendapat imbuhan sekurang-kurangnya sebulan gaji namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Dalam jangkaan penulis, walau setinggi manapun bonus atau kenaikan gaji yang diberikan kepada kakitangan kerajaan ia masih tetap sama.

Kalau tak percaya, tunggu selepas PRU-13 jika Umno/BN menang, pasti harga barangan akan naik, subsidi tentu ada yang ditarik balik dan segala apa yang dikatakan untuk membantu rakyat menanggung kos sara hidup sudah jauh tercampak ke laut.

Alasan yang diberi oleh pak menteri yang terlibat cukup mudah, "Kita menaikkan harga selaras dengan harga pasaran dunia." Yang peliknya takkan kenaikan harga kangkung pun nak kena ikut harga pasaran dunia.

Pembentangan bajet bagi penulis hanyalah salah satu drama lama yang diulang tayang setiap tahun di bulan Oktober. Seingat penulis, pada pembentangan belanjawan tahun lalu, kerajaaan turut mengumumkan pemansuhan yuran persekolahan tapi sekarang ibu bapa tetap dikenakan bayaran yang tukar hanyalah namanya sahaja.

Ada yang mengatakan bahawa bayaran itu dikenakan oleh pihak sekolah dan bukan ditetapkan oleh kerajaan. Jika benar mengapa kementerian pelajaran tidak mengambil tindakan ke atas pihak pengurusan sekolah terbabit?

Sebagaimana yang penulis katakan tadi, tidak semua yang menikmati ‘hasil’ pembentangan bajet bagi tahun 2012. Sebagai contoh, pasal pengecualian sepenuhnya duti import dan duti eksais bagi mengimport kereta hibrid serta elektrik yang akan dilanjutkan sehingga 2013. Berapa ramai rakyat Malaysia yang mampu beli kereta hibrid ni? Harganya paling bangang pun RM98,000.

Inilah yang yang penulis katakan ulang tayang filem lama, mana yang tak mampu nak fikir panjang tu sudah pasti tersenyum lebar dengan bonus setengah bulan. Yang lain pula ternganga la gigit jari. Apa yang penulis harapkan hanyalah pengumuman penurunan harga barangan, itu pun sudah cukup membuatkan seluruh rakyat marhaen tersenyum lega....namun, hampa juga..

Senang cerita, bajet ini bukan untuk rakyat tapi untuk undian rakyat....

INTIPATI BAJET 2012


Jumlah bajet - RM232.8 bilion
Perbelanjaan Operasi - RM181.6 bilion
Perbelanjaan Pembangunan - RM51.2 bilion

Tahun lalu, perkembangan pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia paling kukuh di Asia bagi enam bulan pertama tahun ini dan mencecah RM21.2 bilion.

Kerajaan menjangkakan pertumbuhan ekonomi terus mantap antara 5 dan 5.5 peratus bagi tahun ini. Pertumbuhan bagi 2012 dijangkakan antara 5 dan 6 peratus, meskipun ekonomi global diramalkan perlahan.

Defisit bajet buat kali ke-15 akan diturunkan kepada 4.7 peratus daripada GDP 2012.
Ini lebih kecil daripada 5.4% bagi 2011. Defisit berjaya dikurangkan daripada 7.4 peratus pada 2009 kepada 5.6 peratus pada 2010.

Peruntukan rancakkan pembangunan
Kerajaan memperuntukan RM978 juta untuk merancakkkan pembangunan untuk lima projek: (1) lebuh raya JB-Nusa Jaya, (2) muzium warisan Taiping, (3) projek agropolitan Besut, (4) projek tandan sawit Lahad Datu dan (5) bekalan air Samalaju.

Kereta hibrid
Pengecualian sepenuhnya duti import dan duti eksais bagi mengimport kereta hibrid serta elektrik akan dilanjutkan sehingga 2013.

RM1 bilion untuk sekolah
Kerajaan akan wujudkan RM1 bilion untuk penambahkaikan sekolah.
RM500 juta diberikan pada sekolah kebangsaan.
Manakala RM100 juta diperuntukkan masing-masing kepada sekolah jenis kebangsaan (Cina), sekolah jenis kebangsaan (Tamil), sekolah mubaligh, sekolah agama bantuan kerajaan dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

FELDA Global Ventures Holdings
Peneroka Felda akan terima "durian runtuh". Jumlahnya akan diumumkan sebelum Felda GVH disenarai di Bursa Malaysia sebelum pertengahan 2012.
Penyenaraian dilakukan dalam dalam usaha mengumpul dana menjadikan Felda syarikat konglomerat global.
RM400 juta diperuntuk untuk naik taraf infrastuktur bekalan air di kawasan Felda terpilih.

Yuran sekolah
Kerajaan memansuhkan yuran pendidikan rendah dan menengah di semua sekolah kerajaan.
Ini termasuk pemansuhan bayaran bagi kegiatan ko-kurikulum, insurans takaful dan sebagainya. Semua ini bermula penggal sekolah tahun depan.

Pencen
Seramai 600,000 pesara kerajaan akan menikmati kenaikan pencen tahunan sebanyak 2 peratus.
Umur wajib bersara dinaikkan daripada 58 kepada 60 tahun.

Kakitangan awam
Kerajaan akan wujud lebih banyak mata gaji. Ini bermakna, penjawat awam akan mendapat gaji maksimun lebih tinggi, sehingga kepada 37.7 peratus.
Kakitangan awam akan mendapat kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320.

Polis
RM200 juta peruntukan khas akan diberikan untuk perbelanjaan pembangunan polis, meliputi projek perumahan anggota, penambahbaikan balai dan pusat latihan.

Keluarga tentera
RM3,000 akan diberi secara one off kepada angggota keluarga, duda dan balu anggota berjumlah 62,000 orang.

Subsidi
Beras - Bagi setiap kilogram beras super tempatan, harga asal RM2.40, rakyat hanya bayar RM1.80. Subsidi kerajaan 60 sen.
Gula - bagi setiap kilogram gula, harga asal RM2.50, rakyat hanya bayar RM2.30. Subsidi kerajaan berjumlah 20 sen.
Minyak masak - harga RM4.75, rakyat hanya bayar RM2.50
Tepung - harga asal RM1.90, rakyat bayar RM1.35

Skim rumah pertama
Kerajaan cadangkan had maksimum harga rumah Skim Rumah Pertamaku dinaikkan daripada RM220,000 kepada RM400,000.

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia
Skim ini dibuka kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah yang akan memanfaatkan 100,000 isu rumah. Pelabur boleh mohon pinjaman RM5,000 dengan tempoh bayaran balik lima tahun.

Subsidi rumah
Kerajaan akan memberikan subsidi RM20,000 untuk pembelian Program Rumah Mesra Rakyat.
Mereka yang tidak memiliki rumah atau tinggal di rumah usah boleh dapatkan pembiayaan untuk membeli rumah berharga RM65,000 dengan harga RM45,000. RM200 juta diperuntukkan untuk program ini.

Teksi persendirian
Pengecualian 100 peratus duti eksais dan cukai jualan ke atas pembelian teksi baru buatan tempatan.
Pengecualian bayaran balik duti eksasis dan cukai jualan ke atas teksi yang berusia lebih tujuh tahun yang dijual atau tukar milik.
Memansuhkan cukai jalan ke atas teksi bajet milik persendirian.
Pemberian bantuan RM3,000 bagi melupuskan teksi lama berusia lebih tujuh tahun tetapi kurang 10 tahun. Bagi teksi berusia 10 tahun dan ke bawah, bantuan RM1,00 akan diberikan.

Perlindungan kepada gelandangan
Kerajaan menyediakan pusat khidmat sosial dikenali Anjung Singgah sebagai perlindungan sementara kepada gelandangan sekitar Kuala Lumpur.
Seramai 1,400 orang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan 250 dengan Anjung Singgah.

Simpanan persaraan - KWSP
Caruman majikan dinaikkan daripada 12 peratus kepada 13 peratus bagi pencarum yang menerima gaji bulanan RM5,000 dan ke bawah. Langkah ini akan memanfaatkan seramai 5.3 juta pencarum KWSP.

Pinjaman TEKUN
Menteri kewangan mencadangkan peruntukan TEKUN ditambah sekali ganda daripada RM120 juta kepada RM300 juta.

Penjawat Awam
Tambahan bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM 500 ringgit untuk penjawat awam dan bayaran bantuan RM500 ringgit kepada pesara kerajaan. Bayaran ini akan dibuat bersekali dengan gaji bulan Disember 2011.

Meringankan Kos Sara Hidup
Bantuan RM500 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ringgit dan ke bawah. Pemberian ini melibatkan peruntukan sebanyak 1.8 bilion ringgit.
Untuk menerima bantuan ini, ketua isi rumah yang layak hendaklah berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri sebagai agensi pelaksana. Bantuan ini akan disalurkan melalui bank dan Pejabat Pos;
Bantuan persekolahan RM100 ringgit diberi kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun Satu hingga Tingkatan Lima di seluruh negara.
Pemberian baucar buku bernilai RM200 ringgit kepada semua pelajar warganegara Malaysia di institusi pengajian tinggi awam dan swasta tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam di seluruh negara.

Rancangan Tebatan Banjir
Kerajaan akan melaksanakan Rancangan Tebatan Banjir (RTB) di Perlis, Perak dan Johor dengan kos satu bilion ringgit.
Di Perlis, dua projek RTB iaitu naik taraf empangan Timah Tasoh Fasa 2 dan melebar serta mendalam Sungai Arau akan dilaksanakan.
Di Perak, tiga projek RTB di Sungai Kerian, Sungai Kurau dan Kolam Bukit Merah.
Manakala bagi Johor, projek RTB akan dilaksanakan di bandar dan Sungai Segamat.