20/02/12

Debat: Beranikah DS Najib??
Lim Guan Eng dan Chua Soi Lek telah menunjukkan kredibiliti mereka sebagai pemimpin yang berani untuk berdebat secara terbuka bagi membicarakan isu-isu berkaitan.

Penulis percaya, kini rakyat amat mendambakan debat terbuka sebegini diadakan dengan menampilkan dua orang penting dalam negara iaitu DS Najib dan DS Anwar.

DS Anwar telah menyatakan kesudian beliau untuk berhadapan dengan DS Najib dalam debat bila-bila masa sahaja untuk meberi peluang kepada rakyat menilai pemimpin yang bakal mereka pilih pada PRU-13 nanti.

Pelbagai andaian dan tidak kurang juga tohmahan yang dibuat oleh pelbagai lapisan masyarakat bila mana DS Najib hanya mengambil tindakan berdiam diri apabila dicabar oleh DS Anwar untuk berdebat.

Timbul persoalan dalam diri setiap masyarakat, adakah DS Najib berani untuk menyahut cabaran ini? Atau apakah beliau hanya berani menghantar wakilnya sahaja sebagaimana yang berlaku sebelum ini?

Amat malang bagi DS Najib bila wakil yang dihantar untuk berdebat hanya mampu melemparkan kata-kata berunsur serangan peribadi tanpa menghujahkan sebarang fakta berkaitan isu-isu dalam Negara.

Jika wakilnya pun sudah dilihat gagal, apakah beliau sendiri mampu mengatasi hujah-hujah yang bakal diutarakan oleh DS Anwar?

Penulis dapat merasakan pisang bakal berbuah dua kali. Malah mungkin lebih teruk daripada wakil beliau, Datuk Sabri Cheek. Buat masa ini, DS Najib hanya berani melontarkan kata-kata ‘bernas’nya di dalam siri ceramah yang beliau adakan di seluruh Negara sahaja tanpa berhadapan dengan orang yang sepatutnya.

Mungkin DS Najib berpegang teguh pada peribahasa ‘Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Takut-takut kalau terlepas poin-poin bernas yang mampu melingkupkan BN/Umno di Pulihan raya umum nanti.

Harap-harap, DS Najib akan lebih berani dan bersifat terbuka serta menyahut cabaran yang dibuat oleh DS Anwar untuk berdebat yang mana dalam masa yang sama ia akan merungkaikan setiap permasalahan Negara, berkaitan defisit hutang, masalah dalaman parti serta perkembangan ekonomi terkini negara yang masih lagi samar.  

Penulis juga percaya, jika debat ini diadakan, secara tidak langsung rakyat akan lebih menaruh kepercayaan kepada pemimpin yang berani menyahut setiap cabaran dari pembangkang.

Secara tidak langsung juga akan meningkatkan jumlah undi dalam kalangan rakyat Malaysia. Namun semua ini hanya tinggal andaian semata-mata seandainya DS Najib masih lagi belum mendapat ‘seru’ untuk berada di pentas debat dan berhadapan dengan musuh politik beliau.

Namun.. Beranikah DS Najib???