4/10/11

Patutlah naik bas, rupa-rupanya...Dalam usaha untuk memenangi hati rakyat, Najib dan ‘suaminya’ Rosmah Mansor baru-baru ini sanggup mencemar duli menaiki bas menjelajah negeri Perak untuk bertemu rakyat.

Namun apa yang menjadi pertikaian sesetengah pihak ialah bas yang digunakan oleh Perdana Menteri itu tersangatlah mewah dan jauh panggang dari api jika dibandingkan dengan bas yang menjadi pengangkutan seharian rakyat marhaen.

Ruang dalaman bas itu boleh disamakan dengan ruang jet peribadi yang lengkap dengan sofa. Kos bagi membina sebuah bas mewah itu bukanlah murah.

Namun bukan isu bas yang sedang bermain di fikiran penulis sekarang tapi berkenaan pesawat peribadi Airbus A319 yang digunakan oleh Perdana Menteri dan ‘suaminya’ ketika BERCUTI di Perth Australia pada Hari Kemerdekaan baru-baru ini.

Kos penyewaan pesawat berkenaan berjumlah RM9.1 juta yang mana menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz kekerapan penggunaan pesawat itu adalah meliputi 155 sektor di dalam dan luar negara.

Nazri berkata demikian dalam jawapan bertulisnya kepada soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar dalam Dewan Rakyat.

Menurut Nazri, kos penggunaan berjumlah RM9.1 juta itu meliputi kos bahan api pesawat, caj tempat dan kendali, sajian serta logistik krew pesawat.

Nazri juga mendedahkan pesawat itu disewa daripada Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (PMB) itu bermula 3 Ogos 2007 lagi untuk kegunaan pemimpin terpenting di dalam kerajaan termasuk Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri dan juga Timbalan Perdana Menteri.

Patutlah langsung tiada pengumuman rasmi bahawa perdana menteri sedang bercuti sebagaimana lazim dilakukan oleh pejabatnya.

Lepas tu cuba nak kelentong rakyat dengan mengesahkan bahawa Najib memang berada di Perth bagi mendapat rawatan fisioterapi berikutan pembedahan di lututnya dan juga untuk bercuti.

Persoalannya ialah adil atau tidak bagi seseorang perdana menteri untuk bercuti dengan menggunakan dana kerajaan dan kapal terbang milik negara.

Kapalterbang Penerbangan Malaysia Bhd (PMB) itu adalah dimiliki sepenuhnya oleh badan pelaburan kerajaan persekutuan Khazanah Nasional Bhd.

Sebelum ini, Dewan Rakyat tahun lalu juga dimaklumkan bahawa Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin membelanjakan RM21.4 juta wang rakyat bagi pelbagai lawatan di luar negara sejak 2008.

Cincin hikmat misteri tengah cari tuan...


Isu cincin berlian bernilai RM24 Juta yang didakwa mempunyai kaitan dengan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor kini kembali hangat apabila Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengesahkan cincin berlian RM24 juta yang didakwa dibeli Rosmah benar-benar wujud.

Namun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, tiada pembelian dibuat terhadap cincin itu. Ini bermakna, cincin berkenaan hanya ‘singgah’ sebentar di Malaysia untuk meninjau keadaan negara ini.

Pelik tapi benar. Bagaimana cincin yang bernilai tinggi itu mempunyai rekod kemasukan dalam negara ini namun ia tiada pembeli. Apakah ia sedang melancong, atau ia sebentuk cincin hikmat yang masih tercari-cari orang yang layak memilikinya.

Mungkin disebabkan terlalu banyak pengaruh-pengaruh tahyul yang kini banyak disiarkan di kaca televisyen menerusi slot drama dan juga filem-filem terkini.

Itulah...cakap ulama semua tak nak dengar. Orang suruh sokong ulama semua tarik muka. Sekarang bila dah timbul isu misteri ini tiada siapa yang dapat merungkai kemisterian cincin itu.

Kan dah susah, sekarang siapa nak jawab? Takkan nak mengharapkan bomoh-bomoh cabul yang ‘banyak’ dalam negara ni. Tak percaya cuba la belek-belek akhbar. Tahun ini sahaja dah berapa ramai ‘bomoh cabul’ kena tangkap.

Tapi yang membongkarkan kemisterian cincin hikmat yang mahal ini bukanlah bomoh atau pawang tapi hanyalah bekas anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, Badrul Hisham Shaharin yang langsung tiada ilmu-ilmu ghaib.

Badrul dapat mengesan kemasukan cincin itu bukanlah dari geluk air sakti atau mangkuk jampi tapi melalui INTERNET pada Julai lalu yang mana dakwanya ia diperoleh menerusi rekod kastam.

Dakwanya, rekod itu menunjukkan nama Rosmah dimuatkan dalam ruang penerima dalam borang pelanggan, yang didakwanya bukti menunjukkan pembabitan ‘suami’ Datuk Seri Najib Razak itu.

Badrul Hisham yang juga pengerusi NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) melaporkannya kepada SPRM pada 13 Julai lalu.

Rosmah bagaimanapun menafikan dakwaan itu dengan menyifatkannya sebagai fitnah dan tidak mahu melayannya selepas dua minggu ia ditimbulkan.