5/10/11

Nampak sangat bohongnya..

 
 
Seramai 11,045 anggota polis dikerah dari seluruh negara bagi menyuraikan demonstrasi Bersih 2.0 di ibu negara pada 9 Julai lalu.

Namun dalam ribuan anggota polis itu hanya seorang sahaja dikenalpasti telah melanggar Standard Operation Procedure (SOP) ketika cuba menyuraikan peserta perhimpunan BERSIH 2.0 di Hospital Tung Shin.

Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussien kejadian berkenaan telah diperbesar-besarkan dan polis tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya terhadap situasi semasa perhimpunan menuntut reformasi pilihan raya itu.

Nampak tak apa yang sedang berlaku sekarang? Siapa yang tak nampak? Nampak ke tidak? Penulis nampak dengan jelas. Apa yang penulis nampak? Penulis nampak dengan jelas dan nyata Hishammudddin sedang kencing bersepah.

Nampak sangat bohongnya..bukan setakat dalam Youtube, malah boleh dikatakan ribuan gambar kekejaman pihak polis ketika menyuraikan perhimpunan itu tersebar di internet.

Jangan ingat rakyat buta dan pekak dalam menilai setiap tindak tanduk dan apa sahaja yang berlaku dalam negara ini. Sememangnya media arus perdana memainkan peranan penting dalam menyebarkan apa yang berlaku pada ketika itu kepada umum.

Namun harus diingat, tidak semua media arus perdana itu menjadi pilihan pembaca kerana terlalu banyak penipuan dan putar belit yang dimainkan mereka. Tak perlulah penulis menerangkan satu persatu tentang etika kewartawanan sebab dalam negara ini etika tersebut ibarat sampah. Langsung tiada guna.

Maka internetlah menjadi wadah utama pembaca untuk mendapatkan berita yang benar-benar telus mengenai apa sahaja isu hangat dalam negara.

Kalau tahun 70-an dan 80-an boleh dikatakan tidak semua yang mempunyai kemudahan internet di rumah tapi sekarang bukan setakat di rumah, malah di kedai-kedai mamak mahu pun restoran makanan segera sudah mempunyai akses.

Kini boleh dikatakan juga setiap rumah memiliki sekurang-kurangnya sebuah komputer dan juga talian internet. Itu di rumah, tidak termasuk komputer riba milik anak-anak mereka yang belajar di universiti dan juga komputer riba 1Malaysia pemberian kerajaan.

Kepada pihak yang berkenaan, bukalah mata dan minda anda. Jangan ingat rakyat akan menerima setiap kenyataan yang dibuat secara bulat-bulat. Semuanya akan dinilai dan disiasat kesahihannya melalui internet.

Sebagai seorang pengamal media, penulis malu dan kesal kerana etika sebenar kewartawanan tidak dapat dipraktikkan di negara kita. Inilah realiti sebenar sebuah negara yang bernama Malaysia.