4/07/12

Dasar baru SPA: Antara realiti dan fantasiDUA dasar baru yang diperkenalkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mendapat menimbulkan pelbagai reaksi dari masyarakat khususnya golongan berpendidikan tinggi.

Dasar pertama SPA ialah membenarkan pemegang Ijazah Sarjana Muda memohon jawatan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi membolehkan semua calon bersaing dalam memohon mana-mana jawatan yang bersesuaian tanpa sekatan tahap kelayakan akademik.

Manakala dasar kedua pula membenarkan calon mengemukakan permohonan sehingga 15 jawatan pilihan dalam Borang Permohonan Pekerjaan Online SPA8i berbanding lima jawatan sebelum ini.

Apa penulis lihat ialah kita sedang menuju ke arah hala tuju yang salah. Cuba perhatikan dalam sektor pekerjaan amat jarang sekali kita lihat kaum lain menjadi posmen, jarang sekali kaum lain menjadi pengawal keselamatan dan jarang sekali kaum lain menjadi jurutol.

Apakah bangsa Melayu menuju ke arah kemunduran tatkala bangsa lain berlumba-lumba mengejar kemajuan?

Universiti India dan Cina menyediakan pelajarnya ke alam realiti, namun universiti Melayu menyediakan pelajarnya ke alam fantasi yang pastinya akan berkesudahan dengan melahirkan graduan yang tiada masa depan!

Bukan itu sahaja, mereka berkelayakan ijazah ke atas ini bakal menanggung kos sara hidup yang tinggi bila berdepan dengan dunia realiti kelak. Apa tidaknya dengan gaji bertaraf SPM, terpaksa pula menanggung hutang PTPTN sudah pasti mereka akan terbeban.

Inikah masa depan yang didambakan oleh rakyat untuk meneruskan kehidupan di bawah pimpinan kerajaan yang terang terangan menjadikan fahaman secular sebagai landasan untuk metadbir negara?