28/02/12

Lynas: Suka hati dialah nak sokong siapa....
Insiden wartawan tercedera dalam perhimpunan anti-Lynas di Pulau Pinang semalam meletus akibat provokasi dan penampilan mereka sendiri, yang digambarkan mengambil sikap memihak, dakwa Pemuda Umno setempat.

Dakwaan Umno terhadap wartawan  Kwong Wah Jit Poh, Adam Chew sebagai kurang ajar dilihat langsung tidak berasas.

Timbalan Ketua Pemuda Umno Bukit Gelugor, Novandri Hasan Basri yang mengatakan bahawa tindakan Adam menjadi banteng manusia untuk melindungi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ketika perhimpunan Hijau menimbulkan kemarahan langsung tidak masuk akal.

Malah Novandri berkata, tindakan Adam menjadi banteng manusia itu memperlihatkan sokongan sebenar Adam terhadap Lim Guan Eng dan menimbulkan kemarahan anak muda Melayu.

Bagi penulis tindakan Adam melindungi Ketua Menteri Pulau Pinang itu tidak semestinya menunjukkan sokongan beliau terhadap mana-mana pihak.

Wartawan juga mempunyai tanggungjawab bukan sekadar melaporkan berita, malah wartawan turut memiliki tanggungjawab sosial yang perlu ditunaikan.

Apa yang Adam buat itu hanya melindungi Ketua Menteri Pulau Pinang sahaja dan jika benar sekalipun beliau menyokong Lim Guan Eng, salahkah beliau? Bukankah Umno sendiri mewar-warkan demokrasi dalam negara, jadi suka hati dialah nak sokong belah mana pun.

Mungkin Novandri sendiri rasa terkesan bila mana orang media pun mengambil tindakan menyokong pembangkang tapi beliau tidak sepatutnya membuat kenyataan bodoh sebegitu rupa.

Dah nama negara demokrasi, Adam mempunyai hak untuk menyokong parti mana sekalipun selagi ia tidak mengganggu gugat ketenteraman awam dan juga keselamatan negara, jadi Novandri jangan cepat melatah dan ambil tindakan membabi buta kelak diri sendiri yang nampak bodoh. 

The Star: Pemimpin terus jadi bonekaSatu demi satu penghinaan terhadap orang Islam dilakukan oleh akhbar rasmi MCA, The Star dan setiap kali selepas melakukan perbuatan itu, The Star hanya perlu memohon maaf sahaja dalam ruang yang tidak sampai setengah inci di akhbar itu.

Nampaknya semakin hari akhbar lidah CSL itu terus maju dengan agendanya tersendiri. KDN sekali lagi digesa mengambil tindakan kerana ini bukanlah kali pertama kesalahan sedemikian rupa dilakukan oleh The Star.

Malah akhbar itu juga semakin berani mungkin kerana pihak berkenaan sedar bahawa Kementerian Dalam Negeri tidak akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka.

Setelah mengulangi perbuatan menghina Islam ini beberapa kali sebelum ini, pihak KDN hanya memanggil dan meminta pihak The Star member penjelasan sahaja tanpa sebarang tindakan.

Ini menyebabkan akhbar itu semakin lantang dan berani menyuarakan penghinaan kepada agama Islam. Apa yang menyedihkan, KDN sendiri diterajui oleh menteri Melayu yang mengakui dirinya Islam, namun apa yang beliau lakukan hanyalah memanggil wakil The Star dan memohon penjelasan sahaja.

Apakah tindakan penakut yang ditunjukkan KDN adalah kerana bimbang Umno/BN kehilangan undi masyarakat Cina (MCA) hingga sanggup membiarkan agama diperlekehkan. Inikah perjuangan sebenar yang dilaungkan oleh Umno untuk membela nasib bangsa dan agama?

Manakah suara-suara sumbang Perkasa yang sebelum ini sibuk mencanangkan perjuangabn mereka memperkasakan bangsa dan agama?

Semua nilai perjuangan hanya mainan mulut sahaja, malah mereka tidak berani pun untuk melaksanakan perjuangan yang dilaung-laungkan.

Kepada Perkasa dan KDN, jika benar anda berani memperjuangkan nasib bangsa dan agama, ambil tindakan tegas terhadap akhbar yang menghina kesucian agama Islam itu...