3/09/12

Perkasa, Pekida: Berjuang untuk Melayu atau politik??Penulis terkedu dengan tindakan Pertubuhan Pribumi Perkasa yang menyerang Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) ketika beliau menyampaikan tazkirah maghrib di Masjid Seberang Pumpong, Alor Setar, Kedah semalam.

Tindakan provokasi tidak matang ini pada penulis langsung tidak menggambarkan perjuangan sebenar yang dibawa oleh Perkasa iaitu untuk memperjuangkan bangsa Melayu.

Adakah tindakan membaling kasut dan mengganggu tazkirah maghrib ini satu perbuatan yang boleh diterima akal jika difikirkan berdasarkan moral?

Ini bukan sahaja mencemarkan majlis ilmu malah turut menyebabkan terpalitnya satu titik kotor pada agama Islam itu sendiri. Jangan hanya kerana bencikan penyampai tazkirah hinggakan isi tazkirah yang jelas dari al-Quran dan Hadis turut ditolak dan dicemuh mentah-mentah.

Perkasa perlu mengawal semua ahlinya agar tidak bertindak diluar batasan. Jika benar mereka memperjuangkan bangsa, di mana mereka ketika orang Melayu diserang oleh sekumpulan 20 pendatang Myanmar di Puchong baru-baru ini?

Mangsa yang mengalami patah kaki dan tengkuk itu bukan sahaja dibelasah malah turut ditetak dengan parang. Di mana Perkasa? Mana Pekida? Mana mereka tatkala orang Melayu dibelasah sewenangnya oleh PENDATANG Myanmar?

Adakah pendatang Myanmar ini diberi lesen atau kebenaran untuk bebas melakukan apa saja di bumi bertuah ini? Takkan Perkasa dan Pekida hanya berani bila melibatkan bangsa sendiri sahaja.

Sekurang-kurangnya pergilah berhimpun dan nyatakan bantahan di kedutaan Myanmar. Apa yang cuba penulis sampaikan di sini bukanlah untuk menghasut bangsa Melayu bangkit dan bertindak sendiri tanpa lunas undang-undang.

Malah tidak ada sedikit pun niat untuk menghasut rakyat agar menentang pendatang asing. Tapi bila dah hari-hari terpampang pelbagai cerita negatif puak pendatang ini di dada akhbar, hati siapa tidak panas??

Sekurang-kurangnya mereka yang kononnya memperjuangkan bangsa ini  bersuara apabila bangsa sendiri dihenyak oleh kaum pendatang. Mereka ini (Pendatang Myanmar) bukan sahaja menindas orang Islam di negara mereka sahaja malah turut berkelakuan biadap di negara orang.

Setidak-tidaknya ia tidaklah menampakkan mereka hanya berani berdepan dengan bangsa sendiri, tetapi bila membabitkan pendatang asing, semua tunduk menikus….

Bendera baru: Siapa dalangnya...?PERBUATAN segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab mencemar sambutan kemerdekaan di Dataran Merdeka dengan membawa ‘bendera baru’ serta melakukan pelbagai aksi tidak senonoh amat mengecewakan. 

Penulis sendiri tertanya-tanya sama ada kumpulan ini adalah dari pro kerajaan atau pun pembangkang namun usahlah kita menekankan sangat mereka dari pihak mana yang penting ialah kita mengetahui siapa mereka sebenarnya.

Tindakan mereka yang tidak matang langsung tidak menggambarkan perilaku rakyat Malaysia yang sememangnya sudah sebati dengan bendera sedia ada malah ia diterima dan dikenali di peringkat antarabangsa.

Tindakan inilah yang mencemarkan setiap perhimpunan yang dianjurkan oleh pihak pro pembangkang malah ia turut diselar keras oleh pemimpin pembangkang.

Jelas sekali tindakan yang berupa provokasi ini juga dikutuk oleh pemimpin pembangkang sendiri jadi tidak mungkin ia mendapat arahan dari mereka.

Jadi siapakah mereka? Adakah mereka dibayar untuk melakukan provokasi itu? Atau adakah mereka menerima arahan dari pihak tertentu untuk mencemari perhimpunan Janji Bersih. Setidak-tidaknya akan ada isu yang boleh dibangkitkan dengan adanya tindakan kurang matang ini.

Bagi penulis, wajarlah mereka diburu dan diambil keterantgan serta disiasat dibawak akta yang sedia ada bagi memastikan tiada sebarang tindakan berunsur ancaman serta boleh menimbulkan kacau bilau dalam negara.

Itu antara beberapa ‘insiden’ yang mencemari sambutan hari kemerdekaan di Dataran Merdeka. Malah pada waktu yang sama juga, terdapat beberapa lagi insiden yang kurang enak didengar. Di Kota Bharu, Kelantan, sebuah bas yang membawa peserta  program Jelajah Merdeka Rakyat PKR di sini disimbah cat dan diserang.

Namun semua provokasi ini tidak memungkinkan pihak penganjur perhimpunan Janji Bersih dipersalahkan atas alasan melanggar Akta Perhimpunan Aman 2011. Jelas sekali sejak mula perhimpunan ini dirancang memang terdapat cubaan untuk menggagalkannya termasuk daripada agensi kerajaan dan juga pihak berwajib sendiri.

Apa tidaknya, awal-awal lagi permit serta kebenaran untuk berhimpun disekat malah jika difikirkan mengikut logik perlukah rakyat Malaysia yang berhimpun untuk meraikan hari kemerdekaan yang bersejarah meminta kebenaran dan perlu memohon permit dari pihak berwajib?

Adakah sambutan merdeka negara sendiri memerlukan kebenaran untuk diraikan oleh rakyat jelata? Ini juga satu tindakan yang kurang bijak oleh pihak berkenaan dalam usaha menggagalkan himpunan rakyat dan ia sememangnya bermotifkan politik semata-mata. 

Mungkinkah di masa akan datang, setiap rakyat yang mahu merayakan sebarang perayaan wajib mendapatkan permit dan meminta kebenaran? Jika benar, ini bermakna rakyat bukan sahaja bakal menghadapi kesesakan lalulintas ketika pulang berhari raya malah mereka juga perlu beratur panjang di balai polis berdekatan untuk meminta kebenaran..!!!