10/05/12

Penerangan mudah 'Durian Runtuh' untuk peneroka
Terdapat banyak persoalan mengenai pengagihan ‘Durian Runtuh’ yang diumumkan oleh DS Najib kepada peneroka Felda baru-baru ini.

Ada yang bersyukur, malah tidak kurang juga yang mencebik bibir tanda tidak bersetuju dengan agihan yang menimbulkan tanda tanya.

Ramai yang tertanya-tanya  dari mana datangnya duit sebanyak RM1.689 billion untuk diagihkan kepada peneroka sedangkan umum mengetahui bahawa untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke 13, kerajaan memerlukan dana yang besar.

Banyak analisis dibuat untuk merungkai apa sebenarnya permainan yang direncanakan oleh DS Njaib dan konco-konconya.

Berikut adalah hasil analisis terhadap ‘Durian Runtuh’ yang diumumkan DS Najib untuk peneroka Felda.

1. Peneroka perlu memajakkan tanah mereka untuk mendapatkan wang durian runtuh sebanyak RM15K. Mana-mana peneroka yang tidak setuju memajakkan tanah mereka maka tidak akan dapat wang tersebut. Secara umumnya duit berkenaan adalah milik peneroka yang bersetuju memajakkan tanah mereka.

2. Peneroka perlu menandatangani perjanjian pinjaman untuk memberi saham FGVH. Dalam erti kata lain, peneroka perlu MEMINJAM daripada bank untuk membeli saham.

3. Duit pinjaman disalurkan terus ke FGVH dengan harga bagi seunit saham sebanyak RM4.65.

4.  FGVH mengeluarkan pelan perancangan yang menyatakan mereka akan menjual pegangan saham mereka sebanyak 59% kepada pelabur baru.

5. FGVH juga menyatakan bahawa mereka akan menerbitkan saham baru berjumlah RM980,000,000. Saham ini akan dijual kepada pelabur baru san saham baru inilah dipercayai akan dijual kepada peneroka.

6. Ini bermakna, peneroka Felda telah meminjam untuk beli saham dalam FGVH dan akhirnya menjadi wang yang mana disifatkan oleh DS Najib sebagai ‘Durian Runtuh’.

Kesimpulannya:

Peneroka gadai tanah = bank bagi pinjaman beli saham = peneroka bagi duit pinjaman kepada FGV = DS Najib bagi duit pada peneroka = Peneroka gumbira sakan hingga mengalirkan air mata sebab terlalu gembira dengan ‘pemberian’ ini.