22/01/13

Kak Pah #Listen kena banned oleh UUM


Naib Canselor Universiti Utara Malaysia, Datuk Mohamed Mustafa Ishak menegaskan tidak akan membuka pintu kepada Pengerusi Suara Wanita 1Malaysia, Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin daripada sebarang program di universiti itu.

Beliau berkata demikian ekoran kontroversi yang timbul pada sebuah forum yang diadakan di universiti itu pada 8 Disember tahun lalu melibatkan Sharifah.

Walaupun banyak penafian yang dibuat oleh Sharifah, namun tindakan bodoh beliau pada forum itu tidak dapat diterima oleh masyarakat. Terang dan nyata beliau bertindak di luar batasan dan menafikan hak mahasiswa untuk bersuara.

Namun dek krana keegoannya yang tinggi, beliau enggan memohon maaf sebaliknya bertindak membuat kenyataan memaafkan Bawani dan semua yang terlibat mencaci serta mengeji beliau secara tidak langsung.

Biasanya kalau orang yang buat silap tapi enggan mengakui kesilapan itu dipanggil bodoh sombong dan langsung tak layak digelar golongan intelektual. Keangkuhan ini pasti akan menghancurkan tuan punya badan dari segi moral dan juga pandangan serong masyarakat terhadap beliau.

Tapi dalam masa yang sama penulis ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Sharifah kerana telah memberi fenomena #LISTEN #LISTEN #LISTEN di Malaysia yang pasti akan menewaskan Gangnam Style.  

Indonesia kritik politik diam mahasiswa Malaysia..???
Memang demokrasi yang dilaung dan dicanangkan pemerintah di negara kita tidak seindah amalan demokrasi itu sendiri. Kebebasan bersuara dinafikan malah kebebasan media juga disekat, malah kebangkitan rakyat juga ditentang.

Mahasiswa sendiri tidak diberi peluang menyatakan hak dalam kebebasan untuk mereka menyuarakan pendapat serta bantahan semuanya hasil didikan pemerintah.

Sedar tak sedar, perkara ini mendapat liputan meluas media di negara jiran kita, Indonesia. Negara dikritik hebat melalui satu siaran rancangan televisyen di bawah saluran Metro Kampus. Indonesia bukanlah negara maju sebagaimana negara kita, jadi apa perasaan kita bila dikritik sedemikian?

Tetapi kritikan itu ada benarnya, rancangan ini menyiarkan tentang hak kebebasan bersuara dalam kalangan mahasiswa di seluruh IPT tanah air yang dinafikan sejak sekian lama. Penulis tidak berniat untuk mengagungkan Indonesia, jauh sekali menyokong tetapi cuba kita perhatikan dan analisiskan ke dalam bentuk pemikiran ilmiah.

Setelah berbagai kritikan dan rungutan yang timbul serta berlakunya beberapa siri tindakan bantahan oleh mahasiswa, barulah pemimpin memberi lampu hijau untuk mahasiswa bergiat dalam politik.

Namun kebebasan ini juga bukanlah seratus peratus sebagaimana yang didambakan oleh rakyat dan juga yang tertakluk dalam amalan demokrasi di negara ini kerana ia memerlukan syarat tertentu.

Syarat yang dikenakan juga berupa tapisan dan aturan larangan yang masih lagi mengekang suara mahasiswa dalam menyatakan pendapatan serta bantahan terhadap sesuatu perkara.

Fenomena politik diam di Malaysia menjadi satu isu dalam kalangan mahasiswa di Indonesia malah di negara jiran itu, boleh dikatakan saban minggu mahasiswa turun ke jalanan menyatakan sebarang bantahan melalui “unjuk rasa” atau tunjuk perasaan.

Di sini kita boleh melihat bahawa, penerapan nilai kebebasan bersuara dalam kalangan mahasiswa di negara jiran itu mampu melahirkan golongan pemikir yang bebas mengkritik serta menyatakan rasa ketidakpuasan hati mereka terhadap ekonomi, pendidikan mahupun sistem pemerintahan dan kerajaan mereka sendiri.

Penulis sendiri tidak melihat kesan negatif yang timbul jika kebebasan bersuara ini dipraktikkan dalam kalangan mahasiswa di IPT kerana jelas sekali bila mahasiswa diberi kebebasan, kerajaan tidak akan sewenangnya mengambil sebarang tindakan bodoh dalam tampuk pemerintahan.

Antara tindakan bodoh yang digubal oleh penggubal dasar terdiri daripada pimpinan kerajaan berkenaan masalah kesesakan jalan raya. Rakyat diminta mencontohi negara China yang rata-rata rakyatnya berbasikal untuk ke tempat kerja.

Namun dasar yang digubal ini seolah-olah tiada kajian terperinci dengan mengira faktor perbezaan antara Malaysia dan China. Secara mudahnya, ialah perbezaan dari segi cuaca dan suhu. Rakyat China boleh berbasikal berkilometer sehari untuk ke tempat kerja, namun penggubal dasar ini sedar atau tidak bahawa semua rakyat China ini berpakaian tebal..!!

Ini kerana suhu di China lebih rendah berbanding Malaysia jadi secara tidak langsung berbasikal tidak akan mendatangkan masalah kepada mereka. Berbeza dengan Malaysia yang berdepan dengan suhu panas dan hujan sepanjang tahun. Kalau hujan, basah, jika panas, bahangnya kadangkala adalah melampau.

Jika ini pun penggubal dasar tidak nampak, macam mana nak jadi pemimpin dan memberikan perkhidmatan yang cemerlang kepada rakyat? Nampak tidak cerdik di situ bukan??

Jika kebebasan bersuara dapat diterapkan dalam kalangan mahasiswa di Malaysia, ini secara tidak langsung mampu membantu kerajaan dengan memberikan idea atau pandangan terhadap sesuatu dasar yang digubal itu. Itu hanya satu contoh penggubalan dasar, terdapat puluhan lagi dasar yang digubal yang mana pada pandangan penulis langsung tidak relevan untuk diamalkan di Malaysia.

Tetapi, oleh kerana pemimpin Malaysia adalah bacul untuk memberi peluang kepada mahasiswa bersuara, maka pelbagai aturan dan alasan diberi bagi menyekat kebebasan bersuara. Inilah yang berlaku dalam realiti dunia kampus di Malaysia.

Kerajaan sedaya yang mampu menutup mulut mahasiswa dari bersuara menyatakan pendapat. Jadi di mana amalan demokrasi yang dicanangkan dari dulu hingga kini?? Penulis percaya, jika ditanya kepada mana-mana menteri sekalipun, tiada seorang pun yang mampu jawab untuk memastikan periuk nasi mereka terlindung dari balingan pasir….!!! Jelas sekali dasar digubal dengan sekadar melepas batuk di tangga...

Saham FGVH merudum, peneroka terduduk...


Saham Felda Global Ventures Holdings (FGVH) mencatatkan penurunan yang drastik hingga mampu membuatkan peneroka terduduk.

Walau pun banyak suntikan yang dibuat oleh pihak berkenaan bagi memastikan kelangsungan peningkatan saham ini, namun pasaran semasa kini tidak memihak kepada FGVH.

Apakah nasib yang bakal diterima oleh para peneroka yang terlibat selepas ini? Mungkin mereka tidak menyedari penurunan yang sangat drastik ini bakal menjejaskan mereka kerana tidak ramai yang tahu bagaimana cara mendapatkan info mengenai jatuh naik saham itu.

Mainan isu semasa yang hangat sana-sini menenggelamkan isu saham ini  hinggakan kejatuhannya pun tidak disedari ramai peneroka yang terlibat.

Dari isu air, kalimah Allah hinggalah kepada pergolakan dalaman membuatkan rakyat terleka dengan isu lain sampai lupa dengan saham yang melibatkan nasib ramai peneroka.

Apa boleh buat....dah dberitahu, dah dikhabarkan...dah diterangkan, tapi kerana terlalu dambakan keuntungan duniawi secara sekelip mata tanpa mengeluarkan keringat, masing-masing jadi keras hati.

Ingatlah wahai peneroka sekalian, tiada apa yang percuma di dunia ini, tiada apa yang boileh dicapai dengan hanya goyang kaki, hatta nak buang air sekalipun dah kena bayar. Air kosong pun sudah dijual sana sini (mineral).

Semuanya kena ada usaha sendiri...kalau ada pun skim yang membolehkan pesertanya goyang kaki menunggu durian runtuh, pasti lambat laun mereka akan ternganga menanggung rugi.


Dalih Kak Pah #Listen untuk selamat diri...
Presiden NGO Suara Wanita 1Malaysia Sharifah Zohra Jabeen Syed Shah Miskin mempersoalkan sama ada siswi Universiti Utara Malaysia KS Bawani sengaja "menyusup untuk mencetuskan provokasi" dalam forum kontroversi 8 Januari lalu.

Dalam perkembangan lain, beliau turut menafikan bahawa beliau telah bersetuju untuk menghadiri satu forum di Dewan Perhimpunan Cina Selangor yang dijadualkan berlangsung pada mala mini (22 Jan 2013).

Beliau turut mengakui bahawa beliau dipengaruhi ‘emosi’ sewaktu berdepan dengan Bawani dan enggan memohon maaf sebaliknya beliau pula yang memaafkan semua yang terlibat mengkritik serta kepada Bawani sendiri.

Bukan itu sahaja, beliau juga dilihat enggan bersemuka dengan Bawani dalam mana-mana forum atau debat walaupun dijemput secara rasmi.

Pandangan penulis mendapati, beliau seorang yang angkuh dan enggan meminta maaf sebaliknya mendakwa video berkenaan dimanipulasi dan diolah bagi menampakkan kesalahan di pihak Bawani.

Hasil pemerhatian setelah video itu diulang tonton oleh penulis, ia nyata tidak menampakkan sebarang olahan. Malah langsung tiada perubahan babak di mana video berkenaan dirakam secara terus tanpa peralihan babak.

Jadi bagaimana beliau boleh mendakwa demikian sedangkan video itu tulen dan pembaca sendiri boleh menilai dengan melihat sendiri rakamannya di Youtube.

Beliau turut mendakwa bahawa Bawani melanggar peraturan forum di mana mahasiswi itu bertanyakan seoalan setelah tamat sesi soal jawab. Kalau sesi soal jawab pun hanya dua soalan dibenarkan itupun mungkin setelah ditapis oleh penganjur, maka forum itu langsung tidak menggambarkan kewibawaan dan tidak melambangkan keintelektualan penganjur dan panelisnya.

Berkenaan dengan kenyataan “Bawani menyusup masuk untuk memprovokasi”, pada pandangan penulis, ia langsung tidak relevan. Siapa Bawani? Bawani adalah salah seorang mahasiswi yang berdaftar dengan UUM dan forum itu sendiri memaksa pelajar untuk hadir.

Jadi di sini tidak timbul soal menyusup masuk untuk membuat provokasi melainkan beliau (Bawani) bukan pelajar UUM. Terlalu banyak alasan yang sengaja diada-adakan oleh Sharifah bagi menyelamatkan diri.

Daripada kenyataan yang beliau buat pun, pembaca mampu menilai sejauh mana keintelektualan dan keprofesionalan beliau (Kak Pah) dalam soal ini. Beliau juga harus ingat bahawa masalah ini mendapat perhatian daripada golongan pemimpin Umno dan juga timbalan menteri.