27/08/12

Kenyataan RM40: Bukan semua rakyat mampu..!!!KENYATAAN seorang ahli akademik dari sebuah universiti awam berkenaan dengan pemberian bekalan air percuma oleh kerajaan negeri Selangor mendapat perhatian penulis.

Menurut beliau langkah tersebut adalah tidak bijak dan bukan bersifat lestari. Prof Dr Suhaimi Abdul Talib juga berkata,  dasar itu menyebabkan hasil bagi kerajaan negeri terus merosot yang akan sebaliknya memberi manfaat atau berguna bagi meningkatkan kemudahan infrastruktur.

Katanya, walaupun pemberian air percuma kelihatan baik dari segi faedah jangka pendek, tetapi dari segi jangka panjang kita tidak mendidik orang ramai untuk menghargai air.

Dr Suhaimi, yang juga Penolong Naib Canselor bagi Pembangunan, Pengurusan Kemudahan dan ICT Universiti Teknologi Mara (UiTM), memberi amaran," Kita tidak mempunyai limpahan bekalan air yang tidak terhingga. Kita perlu sedar bahawa sumber-sumber air semakin berkurangan berikutan peningkatan permintaan yang mendadak."

Namun apa yang menarik perhatian penulis ialah kenyataan bongkak beliau yang hanya mengambil kira golongan berpendapatan sederhana dan tinggi sahaja malah menidakkan hak golongan berpendapatan rendah. 

Kenyataan tersebut ialah: "Jika kita perlu membayar bil air kita sebanyak RM40 sebulan, apa sangat dengan RM40? Anak anda belanja lebih daripada RM40 ke atas (telefon bimbit) prabayar. Jadi, ia bukan satu persoalan mengenai kemampuan. Kita sepatutnya membayar bagi bil air kita."

RM40 memang tidak menjadi masalah kepada golongan berpendapatan tinggi dan segelintir golongan berpendapatan sederhana, namun adakah kita menilai secara keseluruhan? Tahukah kita bahawa dalam negara ini masih lagi terdapat golongan miskin dan daif? 

Atau mungkin kita tahu namun buat-buat tak tahu sebab kita sendiri hidup dalam limpahan rezeki yang membukit? Cuba fikir secara keseluruhan dan jangan hanya ,mengambil kira golongan mampu sahaja.

RM40 bagi golongan miskin amat besar nilainya malah ada yang tidak mampu untuk menyediakan RM40 bahkan untuk mengisi tembolok sendiri pun belum tentu mencukupi inikan pula dengan tanggungan yang tergalas di bahu mereka.

Penulis menyokong kenyataan beliau tentang mendidik penggunaan air secara berhemah namun jangan hanya menilai dari sudut bekalan air sahaja. Kini rakyat menanggung beban kos sara hidup yang melampau.

Bukan sahaja golongan yang bekerja sendiri atau di syarikat swasta sahaja malah kakitangan kerajaan dari gred yang rendah turut menanggung beban. Kalau tak percaya cuba tanya kakitangan kerajaan di Putrajaya.

Penulis pernah bersembang dengan salah seorang kakitangan kerajaan yang bertugas di Putrajaya sebagai Pembantu Tadbir. Isterinya juga kakitangan kerajaan yang turut memegang jawatan yang sama. Mereka menanggung dua orang anak yang masih belum bersekolah.

Memandangkan kedua-duanya bekerja, jadi anak mereka perlu dihantar ke rumkah pengasuh atau pusat asuhan kanak-kanak. Tahukah anda kadar untuk menghantar anak ke pusat asuhan atau mengupah penjaga sahaja adalah sebanyak RM300 untuk seorang!! Itu seorang..bagaimana jika mereka yang memiliki 3 atau 4 atau 5 orang anak?

Benar, terdapat Taska Permata di bawah pentadbiran Rosmah..namun ia tidak cukup untuk menempatkan semua anak kakitangan kerajaan ini. Gaji permulaan mereka sangat rendah hinggakan setiap bulan terpaksa berkira-kira untuk mengeluarkan belanja.

Pendek kata, tak panjang cerita, mereka sebenarnya menanggung beban kos sara hidup yang teramat tinggi itu untuk kakitangan kerajaan, bagaimana pula dengan mereka yang menanggung keluarga dengan bekerja sendiri atau kakitangan swasta.

Jadi kepada semua ahli akademik yang rasa-rasa nak bagi kenyataan yang mengatakan sesuatu pihak itu ‘tidak bijak’, fikir dahulu sejenak…jangan ingat semua orang berpendapatan tinggi dan sederhana..kalau semua rakyat mampu, takkan TV3 hasilkan rancangan BERSAMAMU…..