1/02/13

PANAS!!!..Guru dikerahpaksa hadir ke majlis Najib


Guru di sekitar Selangor telah dikerah untuk mengikuti program My Beautiful Malaysia yang dijadualkan berlangsung pada 3 Februari ini di Taman Medan Petaling Jaya.

Guru yang dikerahpaksa ini diwajibkan berkumpul di SMK Taman Dato' Harun, Petaling Jaya seawal jam 8 pagi.  Malah pengangkutan bas turut disediakan untuk mengangkut guru dari sekolah-sekolah di sekitar Lembah Klang.

Nama guru yang dipilih secara rawak oleh pihak pengurusan sekolah bagi memastikan kehadiran mereka pada majlis berkenaan yang akan dirasmikan oleh DS Najib. Pendek kata, kerahan ini untuk meramaikan hadirin untuk tutup ketidakpopularan DS Najib.

Objektif program ini hanyalah untuk kumpul sukarelawan kempen mesra alam di seluruh Malaysia, tapi bila DS Najib yang rasmikan pastri tidak aramai akan datang. Jadi yang nak kumpul sukarelawan pun dah jadi paksatakrelawan dah.

Pada pandangan penulis, tak perlu la sampai nak kerah dan paksa penjawat awam seperti guru hanya untuk kepentingan DS Najib semata-mata. Kalau dah tak popular tu, akui sajalah tak perlu nak menipu pakai taktik kotor.

Rupanya semua penjawat awam kena kerah..kah..kah..kah..kah..terdesak laki Semah ni.kah..kah..kah..

Pakatan rakyat anjur perhimpunan langsung tiada paksaan, tiada bayaran dan tiada pengangkutan disediakan, kena bagi sumbangan pulak bahkan air minum pun kena beli sendiri tapi lihat berapa ratus ribu yang datang????
 
Guru terlibat juga diwajibkan hadir dan arahan dari pihak Jabatan Pelajaran Negeri itu tidak boleh disangkal oleh guru-guru.  Oleh kerana nama guru yang terlibat dicatat, guru yang gagal hadir akan dikenakan tindakan.

Satu lagi agenda Najib yang semakin terdesak untuk tunjukkan kepada rakyat bahawa beliau masih lagi menjadi pilihan dan masih popular. Namun hakikatnya, beliau perlu sediakan gula-gula untuk meramaikan majlis beliau. Macam upacara tabur beras di Semenyih baru ni la....dah macam kat Somalia dah...kebulur sangat beras sekampit tu.

Tak cukup dengan tu, minta akhbar arus perdana siarkan pula yang terdapat kajian mengatakan beliau masih popular. Amboii perangai.....mengalahkan laki dia dah (Si Semah tu laki nye si Najib).

Kesian Najib, tapi itu adalah hasil didikan kerajaan Umno BN selama ni, jadi janganlah salahkan sesiapa. Yang kesiannya ialah kepada penjawat awam yang dikerah...Buang masa dan tenaga, walhal masa yang berharga seperti cuti hari minggu itu eloklah kiranya dihabiskan bersama keluarga atau anak-anak.

Tapi kerana keterdesakan rejim Najib Razak ni, penjawat awam jadi mangsa..terpaksa jadi pak turut, Itulah kelemahan bila rakyat terlalu menurut kehendak pemerintah walaupun bukan atas kehendak sendiri.