2/11/11

Menteri takut gaji kena potong....


 
Pertikaman lidah berlaku di Dewan Rakyat hari ini ketika ahli parlimen berbahas berhubung usul untuk memotong sebulan gaji Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak berjumlah RM22,826.65.

Usul itu, bagaimanapun ditolak dengan undi majoriti setelah dibahaskan oleh beberapa orang ahli parlimen termasuk dari Pakatan Rakyat dan kerajaan. Ia mendapat tentangan hebat dari BN termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Perkara itu diusulkan atas sebab tindakan Najib yang didakwa tidak sensitif dengan kesusahan yang dihadapi rakyat apatah lagi dengan kadar inflasi yang tidak terkawal.

Malah laporan audit, masalah dan kepincangan yang berlaku sejak Najib menjawat jawatan itu pada April 2009 juga menjadi salah satu sebab mengapa usul potong gaji PM itu timbul.

Sebenarnya bukan hanya gaji DS Najib sahaja yang patut dipotong, tapi semua pemimpin yang tidak menunjukkan prestasi yang baik ketika menjawat jawatan menteri wajib dipotong bagi memnyedarkan mereka.

Bukan semua menteri yang ada telus menjalankan tanggungjawab, namun apa yang penulis perhatikan rata-rata menteri ini hanyalah memegang jawatan untuk mengumpul harta sahaja.

Yang lain hampeh...semua nak tunggu media buka cerita dahulu baru sibuk nak buat kerja..Sebelum ni duk sibuk buat apa? Apa cerita projek hospital di Shah Alam? Mana menteri yang terbabit? Apa cerita kes projek perumahan terbengkalai yang lain? - Mana menterinya?

Jalan raya tetap berlopak sana, berlubang sini sedangkan tol tak pernah pulak dikurangkan, tetap sama kena bayar, makin naik adalah. Mana menterinya?

Dalam zaman yang serba canggih dengan internet, bangunan tinggi melangit, jalan raya, lebuh raya bertingkat-tingkat namun masih ada yang tinggal dalam pondok buruk yang langsung tak layak dipanggil rumah!!!- Mana menterinya?

Cuba fikirkan kalau menteri yang berkenaan turun padang bagi bantuan peda golongan ini, rasanya TV3 tak perlu nak buat rancangan BERSAMAMU tuh!! Di sebalik rancangan tu, secara terang-terangan membuka pekung pemimpin yang gagal membantu rakyat.

Masalah banjir dari dulu, kini dan mungkin selamanya tak ada perubahan, tetap sama. Masuk musim tengkujuh, tenggelam..sedangkan musim tengkujuh sudah saban tahun berlaku, apa penambahbaikan yang dibuat oleh menteri?

Setakat nak tambah bot, sediakan bantuan kopi, gula, beras tanpa sebarang usaha untuk menebat banjir jawabnya setiap tahun la wajib harung limpahan sungai. - Mana menterinya?

Rosmah boleh berbelanja RM24 juta hanya untuk sebentuk cincin, anaknya pulak boleh berbelanja sebanyak A$60,000 (RM195,000) semasa membeli-belah di David Jones, di Australia dalam masa sehari, jadi kenapa tidak boleh potong gaji PM jika terang terangan gagal menjalankan tanggungjawab sebagai pemimpin??

Baru gertak nak potong gaji sikit bukan main lagi menteri-menteri ni takut..padahal apa lah sangat nak dibandingkan potong gaji sebulan dengan jutaan duit rakyat yang sudah dibazirkan dan dirompak oleh mereka.